» Програми центру » Самоорганізація людей » Заозерне. Об’єднання громад. Частина 1
Заозерне. Об’єднання громад. Частина 1
Заозерне + Ладижин. Об’єднання тривало 20 років. 2001-2020 роки


2001

ПЕРЕДІСТОРІЯ: 
  • 18 березня 2001 року в селі Заозерне та в Ладижинській міській громаді пройшли місцеві референдуми про добровільне об’єднання територіальних громад Ладижинської міської ради (м.Ладижин, с.Лукашівка, сел.Губник) та с.Заозерного Тульчинського району Вінницької області. На підставі протоколів виборчих комісій було встановлено що місцеві референдуми відбулись, та громадами було прийнято рішення про добровільне об’єднання територіальних громад. Наводимо фотокопії протоколів:





  • Після цього розпочався довгий процес узгоджень питань приєднання Заозерного Тульчинського району до Ладижинської міської ради (землі Тростянецького району). 
    Тульчинська районна влада була проти віддати село Заозерне з усіма землями, які були в його користуванні, зокрема Тульчинський район хотів за собою залишити земельні ділянки золошлаковідвалу, дитячого санаторію "Подільський Артек", інтернату "Троянда" та лісового фонду. Відповідно до цієї позиції Тульчинська районна рада прийняла рішення, яке не змогли підтримати на вищому рівні, так як земельні ділянки районів мають бути нерозривними, а так виходило, що частина земельних ділянок (Артек і Троянда) опинялись за межами Тульчинського району... 

2003

  • Вдіповідно у 2003 році з’явилось два рішення Тульчинської районної ради, одне з яких - рішення №154 від 25.04.2003 року - було реалізоване - до Ладижинської міської ради відійшло 74,4 га земель Тульчинського району. А от друге рішення №155 від 25.04.2003 року - про приєднання с.Заозерне до Ладижинської міської ради (без земель золошлаковідвалу, санаторію, інтернату і лісового фонду) - зависло в державних інстанціях і так не було виконаним.


  • Фактично цим рішенням №154 процес добровільного об’єднання Заозерного і Ладижина "завершився"... Адже рішення №155 так і не було виконано...
    Чи було це домовленістю влади Ладижина і Тульчина не відомо, але зі слів членів ініціативної групи Заозерного відомо, що міський голова Ладижина В.Коломєйцев особисто приїжджав до Заозерненської сільської ради і просив погодитись з тимчасовими обставинами, і що спочатку до Ладижина відійдуть 74,4 га земель Заозерного, а вже потім відбудеться приєднання самого села Заозерне.
    Як результат - Ладижин отримав 74,4 га "заозерненських" земель (в тому числі під Ладижинською ТЕС і ЛЗФП), а от обіцянка про приєднання Заозерного виконана не була...



2015

  • У 2015 році ситуація змінилась, коли був прийнятий новий Закон України "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Здавалось, що тепер ніщо не має перешкоджати виконанню рішень місцевих референдумів. Тим більш коли в країні розпочалась реформа з децентралізації. Але як стало відомо мешканцям Заозерного, позиція влади залишилась "антинародною" - не приєднувати Заозерне до Ладижина.

  • Мешканці села Заозерне були змушені вийти на протест, запросили журналістів. Про це сюжет зняв телеканал ICTV:



  • До громадського центру "Від Варти до Бугу" звернулась ініціативна група із села Заозерне Тульчинського району з проханням допомогти з приєднанням села Заозерне до Ладижинської міської ради (адже відповідне рішення вже було прийнято в цих громадах на місцевих референдумах ще у 2001 році).

  • Громадський центр "Від Варти до Бугу" виступив на захист місцевої ініціативи, адже обласна влада не поспішала втручатись в процес, районна влада і підлегла сільська рада не хотіли втрачати вплив на цих територіях, хоча рішення про добровільне об’єднання жителі територіальних громад Заозерного і Ладижина прийняли ще у 2001 році на місцевих референдумах обох громад.
    В той же час Ладижинська міська рада дала відповідь ініціативній групі, яка звернулась до Верховної ради України,  що вони мають пройти всю процедуру згідно із законом, і для початку процедури потрібне рішення Заозерненської сільської ради:
  • Щоб допомогти громаді Заозерного пройти всю процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, громадський центр вирішив провести для жителів села навчальний семінар з питань децентралізації. Дата була призначена на 12 вересня 2015 року. Але сільський голова Заозерного на цей же час скликав схід села та запросив представників районної влади. Через це проведення тренінгу було перенесено на час завершення сходу села, а представник громадського центру Ігор Шевченко отримав можливість донести присутнім інформацію про дію закону про добровільне об’єднання територіальних громад, та пояснив, що потрібно зробити, щоб громада могла досягнути своїх цілей.


  • Після завершення сходу села громадський центр "Від Варти до Бугу" провів навчальний тренінг-семінар на тему: "ВИЯВЛЕННЯ ГОЛОВНИХ ПРОБЛЕМ ГРОМАД С.ЗАОЗЕРНЕ ТА С.ВАСИЛІВКА, ПОШУК ШЛЯХІВ ВИРІШЕННЯ ЦИХ ПРОБЛЕМ, ЗАЛУЧЕННЯ МІСЦЕВИХ ЖИТЕЛІВ ДО ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ГРОМАДОЮ, ЗНАЙОМСТВО З ЄВРОПЕЙСЬКИМ ДОСВІДОМ".
  СПІКЕРИ ТРЕНІНГ-СЕМІНАРУ були:

Ігор ШЕВЧЕНКО,  заступник директора Громадського центру євроінтеграції «Від Варти до Бугу», журналіст,  громадський експерт з питань децентралізації, м.Ладижин,

Андрій ХУДИК, експерт Швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізаціі в Україні" DESPRO, м.Київ

Після завершення тренінгу було вирішено провести ще п’ять фокус-груп в різних частинах села Заозерне, щоб зрозуміти проблеми села в різних куточках громади.



Як результат цієї роботи (тренінг + фокус-групи) громадський центр "Від Варти до Бугу" вирішив реалізувати в громаді дві програми: 

  1.      Правова допомога ініціативній групі Заозерного щодо процесу приєднання Заозерненської сільської територіальної громади до Ладижинської міської територіальної громади (процес добровільного об’єднання громад).
    >>>> Читати далі - Заозерне. Об’єднання громад. Частина 2


  2.      Напрацювання автобусного маршруту «Заозерне- Василівка- Ладижин» (як перший крок до майбутнього об’єднання громад).
    >>>> Читати далі - Автобусний маршрут «Заозерне-Ладижин»
Ctrl
Enter
Помітили ПомЕлку?
Виділіть текст та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі
Мінімальна довжина коментаря - 50 знаків. Коментарі модеруються
Коментарів ще немає. Вы можете стати першим!
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий


Армагель+Долучайся до акції